Časté nemoci dětí z pohledu psychosomatiky

Úvodní strana » Články » Časté nemoci dětí z pohledu psychosomatiky
Úvodní strana » Články » Časté nemoci dětí z pohledu psychosomatiky

Časté nemoci dětí z pohledu psychosomatiky

Pojem sekundární zisk, v EFT tzv.psychologický zvrat. Stav, kdy jsme si schopni podvědomě nějakým způsobem primárně uškodit, abychom z toho získali jiný sekundární zisk. V terapiích to řešíme poměrně často. Jedná se o podvědomou reakci, takže na vědomé úrovni podobnou myšlenku odmítáme. Proč bychom si úmyslně škodili?

Přidávám odkaz článek z Novinky.cz, který podobné situace připomíná u dětí u příležitosti nového školního roku:

https://www.novinky.cz/zena/deti/481940-za-stonani-deti-mohou-i-emoce.html

 

Není vždy jednoduché přesvědčit toho, koho se podobný problém týká, že je to možné. Jsme příliš svázaní s obecnou představou vzniku nemoci a skoro vždy hledáme její příčinu ve vnějším světě, viry, bakterie, chlad atd.

Klasičtí psychosomatici však říkají, že za vznik nemocí může na 100% právě naše psychika. Naše podvědomí, naše hluboká i ta nejhlubší přání, časté myšlenky, vysílání různých vzkazů našemu okolí, bloky nebo různá trápení, které si neseme životem. Je jich nepřeberné množství. A velice často si problém sami neuvědomujeme.

Zkuste se zeptat sami sebe, zda některá potíž na fyzické úrovni, která vás dlouhodobě trápí vám nepřináši nějaký sekundární zisk v jiné oblasti života. Že to je podivná otázka? Proč bych si přál/a, aby mě bolela dva roky záda? Není to úplně zcestné. Zkuste o té otázce jenom přemýšlet......:).